Pulpety w sosie koperkowym

Brak pomysłu na danie obiadowe z ryżem? Polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Ugotowany na sypko ryż doskonale do nich pasuje, a same pulpeciki bardzo dobrze smakują.

Polecam również klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • listek laurowy
  • 2-2,5 szkl. bulionu
  • 100 g serka topionego
  • mąka
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • ryż

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, do zeszklenia, na klarowanym maśle.

Koperek drobno siekamy.

Kajzerkę zalewamy woda lub mlekiem. Odstawiamy do namoczenia, a następnie dokładnie odciskamy.


Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Na samym końcu dodajemy odciśniętą kajzerkę, mielimy.

Do miski z mięsem dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę niewielką ilością bułki tartej lub kaszy manny. Dokładnie wyrabiamy.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju.

Gdy pulpeciki obsmażą się ze wszystkich stron, podlewamy je bulionem. Dodajemy listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.

Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki. Łączymy w garnuszku z niewielką ilością bulionu, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy na patelnię. Dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą lub pieprzem.

Sos dodatkowo możemy zagęścić 1 łyżką mąki pszennej rozmieszaną w około 1/3 szklanki zimnej wody.

Jeżeli sos wyszedłby zbyt gęsty, dolewamy do niego niewielką ilość mleka i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.