Babeczki owieczki

Urocze babeczki, które z całą pewnością najbardziej spodobają się tym najmłodszym członkom rodziny. Są jak najbardziej w wielkanocnym klimacie.

Te babeczki to moja propozycja na wspólne i twórcze spędzenie czasu z dziećmi. Ja tylko upiekłam babeczki i przygotowałam krem. Cała reszta to dzieło mojego dziecka.

To bardzo fajny pomysł na wspólne spędzenie czasu, czy zapewnienie dziecku – zwłaszcza w obecnej sytuacji – jakiejś rozrywki. Dzieci lubią takie twórcze zajęcia, o czym zapewniałam również przy okazji publikacji przepisu na ciasteczka owieczki.

Składniki na około 16-17 babeczek:

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 125 g śmietankowego serka kanapkowego (u mnie Twój Smak)
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • mini pianki marshmallow (najlepiej białe)
  • masa marcepanowa lub masa cukrowa

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy serek śmietankowy, oraz jajka (po jednym). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.

Przygotowanym ciastem wypełniamy (do 2/3 wysokości) formę na muffiny wyłożoną papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Babeczki ostrożnie przenosimy do wystudzenia na kratkę, a formę na muffiny wypełniamy nowymi papilotkami i nakładamy pozostałe ciasto.


Z masy marcepanowej lub masy cukrowej przygotowujemy główki owieczek.

Mini pianki kroimy nożyczkami kuchennymi na pół.


Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno (najlepiej w niewielkim naczyniu), dodajemy mascarpone oraz cukier puder do smaku.


Powstały krem nanosimy na babeczki. Zaczynając od krawędzi, układamy pianki, przecięciem do dołu. Dajemy główkę owieczki i wypełniamy całą powierzchnię babeczki pozostałymi piankami.