Rogaliki z 3 składników
To chyba pierwsze rogaliki, z których kształtu jestem nawet-nawet zadowolona. Co jak co, ale nigdy mi one nie wychodzą tak ładnie i kształtnie jakbym chciała. Tym jednak zbyt wiele do zarzucenia nie mam, czyli sukces 😉
A smakowo? Rewelacja! Są pyszne i słodziutkie, choć do samego ciasta nie używamy cukru. Słodyczy nadaje nadzienie – w moim przypadku powidła śliwkowe oraz krem orzechowo-czekoladowy. Świetnie sprawdzi się również marmolada.
No pyszne są!
- 500 g mąki pszennej
- około 300 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 200 g masła
Dodatkowo:
- marmolada/powidła śliwkowe/krem orzechowo-czekoladowy
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Każdy kawałek owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 45 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek (nie trzeba podsypywać blatu mąką, przynajmniej ja nie musiałam). Dzielimy go na ósemki. Na powstałe trójkąty (na ich najszerszą część) wykładamy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy od strony z nadzieniem aż do wierzchołka trójkąta.
Rogaliki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do lekkiego zarumienienia (przez około 25-30 minut). Studzimy.
Przed podaniem rogaliki oprószamy cukrem pudrem.
Uroczo wyglądają i na pewno pysznie smakują 🙂
Wedelko, zapewniam, że są świetne 🙂
Cześć. A drożdże trzeba ?bo Nie jest napisane
Nie trzeba 😉
Nie trzeba drożdży??
nie
Bardzo ładnie wyglądają i pewnie super smakują. A pieklas kiedyś rogaliki z mąki,masła i sera?
Twarogowe? Jeszcze nie, ale brzmią wspaniale 🙂
Robiłam za to rogaliki z serka homogenizowanego – pyszne. Będę chciała kiedyś opublikować na blogu
pyszne . Zrobilam i bardzo dziekuje za ten prosty przepis .
Tak bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam.
Można zamiast masła dać margarynę?🙂
Zawsze w pierwszej kolejności rekomenduję użycie masła, ale na margarynie również powinno wyjść.