Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z piątkowym, czy postnym obiadem. To klasyk w moim domu, do którego zawsze chętnie wracam. Przepis jest prosty, szybki i niedrogi, a przy tym niezwykle smaczny. Uwielbiam ten smak i przede wszystkim uwielbiam, gdy na talerzu sosu jest na tyle dużo, że otula on zarówno jajka, jak i ziemniaki.

Choć na zdjęciach widać jedynie umiarkowaną ilość sosu, w praktyce w mojej kuchni ląduje go znacznie więcej;) Nie chciałam jednak ukrywać pod nim pozostałych składników;)

Jajka w sosie koperkowym najczęściej serwuję z gotowanymi ziemniakami oraz kiszonym ogórkiem.

To danie jest dowodem na to, że nie trzeba wielu składników, by przygotować pyszny, domowy posiłek. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i tani obiad, jajka w sosie koperkowym sprawdzą się idealnie.

Sos koperkowy:

  • około 75-80 g masła
  • 3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl. bulionu
  • 2-2,5 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. śmietanki 30%
  • 2 małe pęczki koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Dodatkowo:

  • jajka – ilość wg potrzeb (u nas po 2 sztuki na osobę)
  • opcjonalnie ogórki kiszone do podania

Jajka w sosie koperkowym – wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół.

Koperek drobno siekamy.

Na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Zwiększamy moc palnika i cały czas mieszając, podsmażamy całość przez 1-2 minuty, Następnie wlewamy bulion oraz mleko. Często mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia (wówczas zgęstnieje – konsystencję sosu można regulować dolewając np większą ilość mleka). Dodajemy śmietankę (opcjonalnie) oraz koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz niewielką ilością soku z cytryny.

Jajka polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami. Opcjonalnie można podać również kiszonego ogórka.