Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego

Gofry z ciasta francuskiego spokojnie można by nazwać „goframi dla leniwych”. Nie ma przy nich zbyt dużo roboty, a smakują wyśmienicie.

Dla mnie to, że wyszły tak dobre, to była podwójna radość. Już od kilku dni chciało mi się czegoś z ciasta francuskiego, ale przy braku piekarnika nie było o tym mowy…. a tu się okazało, że jednak się da! Trzeba tylko mieć gofrownicę 😉 Ostatnio zaopatrzyłam się w taką o mocy 1000 W, więc postanowiłam ją wypróbować no i wyszło super – ciasto ładnie wyrosło, przyrumieniło się i było chrupiące.

Te gofry to był strzał w dziesiątkę. Masa z serka mascarpone i słodkie maliny doskonale tutaj pasowały i dopełniły całość.

Wszystkim było mało i od razu dostałam „zamówienie”, by niebawem znów je zrobić. Nikt mi jednak tego mówić nie musiał, bo sama pomyślałam o tym samym 🙂

Składniki na 8 gofrów:

  • 5 dużych jabłek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • 2 op. ciasta francuskiego

Krem:

  • 2 żółtka (z wcześniej sparzonych jaj)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania

Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, jeśli mają dużo soku, lekko odciskamy jego nadmiar.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy jabłka. Smażymy przez kilka minut aż jabłka zmiękną, a wszystkie soki odparują. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.


Żółtka (z wcześniej sparzonych jajek) ucieramy wraz z cukrem pudrem do białości. Dodajemy schłodzone mascarpone i krótko miksujemy (przy zbyt długim miksowaniu, masa może się zbytnio rozrzedzić).


Ciasto francuskie rozwijamy mniej więcej do połowy. Dzielimy je na 4 prostokąty. Na dwa płaty ciasta wykładamy porcję jabłek (pozostawiając puste brzegi), przykrywamy je pozostałym ciastem, lekko dociskamy brzegi. Umieszczamy w rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez kilka minut, do zarumienienia.

Pozostałe ciasto chowamy do lodówki by niepotrzebnie się nie ogrzewało.

Gotowe gofry przenosimy na kratkę. Podobnie przygotowujemy resztę gofrów. Gdy lekko przestygną wykładamy na wierzch masę z mascarpone i dekorujemy owocami.

Źródło