Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami

Ciasto, które łączy w sobie to co najlepsze. Sernik na kruchym, orzechowym spodzie, z dodatkiem jabłek, masy kajmakowej oraz podprażonych orzeszków ziemnych. Wspaniały.

Ciasto orzechowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 50 g cukru kryształu
  • 1 żółtko
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru kryształu
  • trochę mniej niż ¾ szklanki soku jabłkowego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka kajmaku (u mnie smak orzechowy)
  • 5 jabłek
  • 100 g orzeszków ziemnych, niesolonych

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli oraz starte na dużych oczkach tarki masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, mielone orzechy oraz żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto.

Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.

Obrane i pozbawione gniazd nasienny jabłka kroimy w drobną kostkę.

Podpieczony spód, jeszcze ciepły, smarujemy połową masy kajmakowej. Na wierzchu rozprowadzamy cząstki jabłek.

Do misy miksera dajemy twaróg, cukier, proszek budyniowy oraz sok jabłkowy. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy przez kilka-kilkanaście sekund po każdym dodaniu. Przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Przestudzony sernik smarujemy pozostałą masą kajmakową.

Orzeszki ziemne siekamy. Podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Rozkładamy je równomiernie na masie kajmakowej.

Źródło