Placuszki z mleka w proszku

Próbowaliście już placuszków z dodatkiem mleka w proszku? Jeśli nie, koniecznie musicie to zmienić.

Placuszki wychodzą wspaniałe! Pyszne, nie za słodkie, naprawdę pulchniutkie.

Podałam je polane sosem toffi, który osłodził całość. Moje dziecko wprost nie mogło się ich nachwalić 🙂

Dziękuję za ten przepis Joannie, na pewno będziemy do niego wracać z przyjemnością 😀

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mleka w proszku, pełnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 1 jajko
  • około 3/4 – 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki oleju

Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko w proszku, cukier wanilinowy, jajko, olej oraz mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie powinno bez problemu dać się nakładać na patelnię.

Wykładamy porcje ciasta (1 łyżka=1 placuszek) na średnio rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z innymi ulubionymi słodkimi dodatkami: miodem, sosem toffi czy powidłami.

Źródło