Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem
Przygotujcie się na falę „ochów i achów”, bo jestem tymi rogalikami po prostu zachwycona.
Są pyszne, mięciutkie i zachowują świeżość nawet na drugi dzień. To świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Jedyna trudność – ciasto Początkowo jest dosyć luźne i mocno klei się do rąk. Nie ma się jednak co poddawać, czy dosypywać mąki, bo po czasie pięknie daje się wyrobić. Trzeba tylko cierpliwości i wytrwałości. Ja swoje ciasto wyrabiałam naprawdę długo, ale wiecie co, warto było!
Rogaliki są pyyyyszne i takie pulchniutkie, że te 8 sztuk, które otrzymacie z poniższych proporcji to zdecydowanie za mało!
Rogaliki:
- 300 g mąki pszennej (u mnie typ 480)
- 60 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 12 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 banana ( około 150 g, bez skórki)
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
Dodatkowo:
- jajko lub masło do posmarowania rogalików
Drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, do wyrośnięcia.
Banany rozgniatamy widelcem.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy rozbełtane jajko, puree bananowe, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, tak długo, aż przestanie kleić się do rąk (u mnie wyrabiane ręcznie przez około 30 minut). Odstawiamy przykryte w misce ściereczką do podwojenia objętości (na około 1 i 1/2 godziny).
Obrane ze skórki jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier oraz masło. Smażymy do miękkości i odparowania soku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 kawałków (jakbyśmy kroili pizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15-20 minut do napuszenia. Po tym czasie rogale smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut (do zezłocenia).
Uwagi: Ja dodatkowo posypałam rogaliki posiekanymi orzeszkami ziemnymi, ale dosyć mocno się kruszyły i tylko mi przeszkadzały, więc tej praktyki nie polecam
Robiłam kiedyś podobne
Smaczne wyszły 
Ciasto drożdżowe z dodatkiem banana to bardzo ciekawy pomysł. I wierzę Ci na słowo, że rogaliki są pyszne. Kilka razy testowałam Twoje przepisy i zawsze byłam z efektu zadowolona.
Serdecznie pozdrawiam:)
Dorotko, bardzo Ci dziękuję. Ogromnie miło jest mi czytać takie słowa

Rogaliki polecam, według mnie są przepyszne.
Pozdrawiam ciepło
Zrobiłam! Tyle roboty A tak szybko znikają
dodam, że to mój pierwszy raz, muszę popracować nad formą ale smakują obłędnie 
Ale mi miło
Wg mnie warte są każdej minuty poświęconej na przygotowanie, dlatego cieszę się, że zdecydowałaś się je przygotować i że smakowały
To super wiadomość. Dziękuję za nią!
Powiem tak, ostatnio wskazane jest siedzenie w domu więc czasu jest pod dostatkiem
czekam na kolejne inspiracje 
Będą, będą
Zastanawiam się tylko czy w związku z obecną sytuacją lepsze są takie pracochłonne przepisy czy lepiej coś szybkiego i niedrogiego?
Myślę że teraz sprawdza się przepisy na to co udało nam się w domu zgromadzić czyli te słynne zapasy
w końcu kiedyś ten makaron i kasze trzeba zjeść 
nie zapominajmy jeszcze o ryżu;) tego, to przez kilka dni u nas dostać nie można było