Muffinki z masą krówkową
Zapiszcie sobie ten przepis i skorzystajcie z niego, gdy tylko zostanie Wam trochę masy krówkowej z innego wypieku. Albo lepiej nie… kupcie masę i zróbcie te muffinki z podwójnej porcji;) Z pełną odpowiedzialnością zaświadczam, że jeśli lubicie słodkości, nie będziecie żałować:)
Te muffinki wychodzą rewelacyjnie!
Miałam akurat na zbyciu trochę masy kajmakowej, która została z innego przepisu. Mój Maluch chętnie wyjadłby ją wprost w puszki, ale nie chciałam dostarczać mu tyle słodyczy w takiej postaci. Zaproponowałam, że zje sobie tą masę, ale w nieco innej formie;)
Dodatek masy kajmakowej w muffinkach sprawił, że były nie tylko cudownie słodkie, ale i wilgotne. Mój Maluch od razu je pokochał, my również;)
Dodatkowo część babeczek „przyozdobiłam” masą z serka mascarpone z niewielką ilością kremu czekoladowo-orzechowego. Czasem taką masą nadziewam babeczki, ale…. szczerze mówiąc, te muffinki bez masy, smakowały mi dużo bardziej;)
Jednym słowem – polecam!
- 2 szkl. mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- około 1/4 – 1/3 puszki kajmaku
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je lekko widelcem. Wlewamy mleko w temp. pokojowej oraz olej. Mieszamy.
Składniki obu misek mieszamy krótko ze sobą.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej nakładamy trochę ciasta, następnie dajemy po łyżeczce kajmaku i przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Małe, zgrabne i urocze 😉
Piękne te Twoje muffinki ! I jeszcze ta masa krówkowa 😉 Pycha
Cudne i pyszne muffiny, ja nie mam takiego talentu do dekoracji:)
Czuję lekkie zawstydzenie – ozdabianie, dekorowanie to jednak nie jest moja mocna strona 🙂 Dlatego tym bardziej dziękuję 🙂
na ile to starczy babeczek? wygląda pycha 🤤
Wychodzi 12 babeczek 😊👍
Czy te muffiny mogę upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej?
Tak. Muffinki będą nawet lepsze na drugi dzień, bo kajmak ponownie nabierze takiej gęstszej konsystencji
Są przepyszne,na drugi dzień mięciutkie. Dziękuję za super przepis:)
Bardzo się cieszę 🙂
Dziękuję, że znalazła Pani chwilkę, by wrócić tu i podzielić się opinią <3