Muffinki z masą krówkową

Zapiszcie sobie ten przepis i skorzystajcie z niego, gdy tylko zostanie Wam trochę masy krówkowej z innego wypieku. Albo lepiej nie… kupcie masę i zróbcie te muffinki z podwójnej porcji;) Z pełną odpowiedzialnością zaświadczam, że jeśli lubicie słodkości, nie będziecie żałować:)

Te muffinki wychodzą rewelacyjnie!

Miałam akurat na zbyciu trochę masy kajmakowej, która została z innego przepisu. Mój Maluch chętnie wyjadłby ją wprost w puszki, ale nie chciałam dostarczać mu tyle słodyczy w takiej postaci. Zaproponowałam, że zje sobie tą masę, ale w nieco innej formie;)

Dodatek masy kajmakowej w muffinkach sprawił, że były nie tylko cudownie słodkie, ale i wilgotne. Mój Maluch od razu je pokochał, my również;)

Dodatkowo część babeczek „przyozdobiłam” masą z serka mascarpone z niewielką ilością kremu czekoladowo-orzechowego. Czasem taką masą nadziewam babeczki, ale…. szczerze mówiąc, te muffinki bez masy, smakowały mi dużo bardziej;)

Jednym słowem – polecam!

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • około 1/4 – 1/3 puszki kajmaku

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je lekko widelcem. Wlewamy mleko w temp. pokojowej oraz olej. Mieszamy.

Składniki obu misek mieszamy krótko ze sobą.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej nakładamy trochę ciasta, następnie dajemy po łyżeczce kajmaku i przykrywamy resztą ciasta.

Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Inspiracja