Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą oraz serem

Filet z kurczaka w lodówce i brak pomysłu jak go przygotować?

Proponuję nie kombinować zbyt wiele, tylko postawić na znane połączenie mięsa z pieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka.

W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;)

  • 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • około 100-150 g tartego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella)
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • mielona papryka słodka
  • mielona papryka ostra
  • sól, pieprz, cukier
  • olej

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki, po czym smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy.

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę (w razie potrzeby uzupełniamy olej). Dodajemy pieczarki oraz czosnek. Smażymy do lekkiego zrumienienia się pieczarek. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy około 1 łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, przez chwilę. Następnie wlewamy bulion z rozrobioną w nim niewielką ilością mąki. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ew. ulubionymi ziołami).

Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

Podajemy z bagietką lub ryżem i surówką.

Źródło