Mielone z płatkami owsianymi

To dość ekstremalna sytuacja, ale GDYBY któregoś dnia, gdy zaplanowane na obiad macie mielone, okazało się, że brakuje Wam jajek lub bułki tartej, za to na Waszej półce stoi paczka płatków owsianych – nic straconego. Na ratunek przybywa przepis na mielone z płatkami owsianymi. Obiad uratowany;)

U mnie co prawda ani jednego, ani drugiego składnika nigdy nie brakuje, ale postanowiłam przetestować te kotleciki. Wyszły bardzo dobre, choć jeśli miałabym być tak całkiem szczera, to wolę jednak smak tych tradycyjnych. Ale dla osób na diecie, lub tych wszystkich, którzy nie mogą jeść kurzych jajek, myślę, że takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą.

Na 6 kotletów:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych (w oryginale błyskawiczne, ja dałam górskie)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Płatki owsiane zalewamy niespełna 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy na około 20 minut, aż wchłoną wodę i lekko przestygną.

Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia.

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoknięte płatki owsiane. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy.

Kotlety smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, tylko do lekkiego zrumienienia. Następnie kotlety przekładamy na blaszkę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Źródło