Kurczak słodko-kwaśny z fasolką szparagową, papryką i ananasem

Ryż, mięsko kurczaka oraz duża ilość warzyw.

  • około 500 g piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża marchewka
  • około 350 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
  • kawałek ananasa (lub ananas z puszki)
  • 4 ząbki czosnku
  • około 4 cm kawałek imbiru
  • 1/4 szkl. octu ryżowego (ja zastępuję go sokiem z cytryny)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • chilli w płatkach
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • masło klarowane/olej

Imbir oraz czosnek obieramy, drobniutko siekamy.

Oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Łączymy z posiekanym czosnkiem i imbirem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz płatkami chilli. Polewamy 1 łyżką oleju i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

W międzyczasie pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.

Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie paseczki (jeśli macie maszynkę do julienne, wykorzystajcie ją).

Fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki i jeśli jest duża, dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez około 4-5 minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy.

Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego/oleju. Wrzucamy mięso. Gdy straci różowy kolor dodajemy paprykę oraz marchewkę. Smażymy dalej. Po chwili dodajemy fasolkę szparagową oraz ananas. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5-8 minut. Co jakiś czas mieszamy.


Ocet ryżowy łączymy z wodą, cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze przez chwilkę.


Kurczaka z warzywami podajemy z ugotowanym ryżem. Dodatkowo danie można posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem/zieloną cebulką.

Źródło