Klopsiki z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym
Lubię takie obiadki. Delikatne mięsko + ryż + jakaś ostra surówka. Niby nic nadzwyczajnego, a jednak po skończonym obiedzie brzuszek jest przyjemnie zaspokojony;)
Fajne danie na „tygodniowy” obiad. Polecam:)
- 600-800 g mielonego mięsa drobiowego (np 4 nieduże pojedyncze filety z kurczaka)
- 1 czerstwa bułka
- 1 małe jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej
- 1,5 szkl. śmietany 30%
- sól, pieprz
- przyprawa w płynie maggi
- pęczek koperku
Bułkę zalewamy niewielką ilością mleka. Odstawiamy do namoczenia.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Pod koniec, gdy cebula jest już lekko zezłocona, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i przekładamy całość do miski. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski z cebulą dodajemy mielone mięso, połowę posiekanego drobno koperku, małe jajko oraz odciśniętą bułkę tartą. Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wyrabiamy. W przypadku gdyby masa była zbyt luźna dodajemy niewielką ilość bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy olej (około 3-4 łyżki). Partiami podsmażamy klopsiki, ze wszystkich stron do zarumienienia. Usmażone mięso przekładamy do rondelka.
Na patelnię po smażeniu klopsików wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami przyprawy w płynie. Gotujemy przez kilka minut, do wyraźnego zgęstnienia. Pod koniec posypujemy resztą koperku (kilka większych gałązek koperku można zostawić do dekoracji).
Klopsiki możemy przełożyć do sosu i podgrzewać razem, lub podać je osobno, polane sosem.
Danie świetnie smakuje z ryżem i ostrą surówką.
Boże, jak to pięknie wygląda!
Ale miło! 🙂 Dziękuję <3
Super apetyczne zdjęcia!
🙂
Bardzo miło jest mi czytać taki komentarz, dziękuję pięknie <3 🙂
Inspirujące!