Klopsiki z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym

Lubię takie obiadki. Delikatne mięsko + ryż + jakaś ostra surówka. Niby nic nadzwyczajnego, a jednak po skończonym obiedzie brzuszek jest przyjemnie zaspokojony;)

Fajne danie na „tygodniowy” obiad. Polecam:)

  • 600-800 g mielonego mięsa drobiowego (np 4 nieduże pojedyncze filety z kurczaka)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 małe jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej
  • 1,5 szkl. śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • przyprawa w płynie maggi
  • pęczek koperku

Bułkę zalewamy niewielką ilością mleka. Odstawiamy do namoczenia.

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Pod koniec, gdy cebula jest już lekko zezłocona, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i przekładamy całość do miski. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski z cebulą dodajemy mielone mięso, połowę posiekanego drobno koperku, małe jajko oraz odciśniętą bułkę tartą. Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wyrabiamy. W przypadku gdyby masa była zbyt luźna dodajemy niewielką ilość bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi  formujemy niewielkie klopsiki.

Na patelni rozgrzewamy olej (około 3-4 łyżki). Partiami podsmażamy klopsiki, ze wszystkich stron do zarumienienia. Usmażone mięso przekładamy do rondelka.

Na patelnię po smażeniu klopsików wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami przyprawy w płynie. Gotujemy przez kilka minut, do wyraźnego zgęstnienia. Pod koniec posypujemy resztą koperku (kilka większych gałązek koperku można zostawić do dekoracji).

Klopsiki możemy przełożyć do sosu i podgrzewać razem, lub podać je osobno, polane sosem.

Danie świetnie smakuje z ryżem i ostrą surówką.

Inspiracja