Frytki z cukinii
Proste, a jakie smaczne:)
Frytki z cukinii w parmezanowo-migdałowej panierce. Pieczone w piekarniku. Podane razem z czosnkowym sosem.
- 2 cukinie
- 1 jajko
- około 50 g mielonych migdałów
- 30 g tartego parmezanu
- zioła prowansalskie
- sól
Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w słupki.
Jajko wybijamy na głęboki talerz i mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. Oprószamy solą, ponownie mieszamy.
Na płaskim talerzu mieszamy mielone migdały z parmezanem oraz ziołami.
Cukinię panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w parmezanowo-migdałowej mieszance. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (z termoobiegiem) na około 10 minut.
Podajemy z ulubionym sosem, np czosnkowym.
Nigdy nie jadłma ale to fajny pomysł
Może kiedyś spróbujesz?
Kiedyś na pewno 🙂
W tym roku rzadziej, ale w ubiegłym podobne frytki przygotowywałam co drugi dzień. Oliwę z oliwek mieszałam z wyciśniętym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Tym mazidłem smarowałam frytki, posypywałam parmezanem. Smakowały cudownie. Twoją wersję wypróbuję na pewno.
Pozdrawiam cieplutko:)
Ja z kolei z wielką przyjemnością wypróbuję Twój sposób 🙂
Pozdrawiam 🙂
Przeczytałam tytuł i przed oczami miałam mało apetyczne wysuszone kawałki cukinii…a tu taka niespodzianka! Wygląda mega apetycznie, koniecznie muszę wypróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Spróbuj, jestem ciekawa czy Ci zasmakują 🙂
Fajnie to wygląda
Dziękuję 🙂
Ciekawy pomysł, nigdy bym na to nie wpadła
Moniko, spróbujesz kiedyś? 🙂
apetyczny pomysł