Sernikobrownie
Jeżeli chodzi o brownie to kompletnie brak mi doświadczenia z tym wypiekiem. Ani nie wiem jak takie ciasto powinno wyglądać, ani jak powinno smakować.
Jak jednak takie doświadczenie zdobyć, jak nie podczas przygotowań, prawda?
Zrobiłam więc sernikobrownie. Wyszło lekko kleiste, maziste. Czy takie ma być?
Jeśli macie jakiś fajny przepis na brownie, podzielcie się nim, proszę, ze mną 🙂
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego (u mnie 450g Wieluń)
- ok 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
W misce umieszczamy twaróg, cukier, proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Miksujemy krótko, jedynie do połączenia się składników.
W garnku umieszczamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie, do połączenia.
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24cm) wylewamy naprzemiennie brownie oraz masę serową. Postępujemy tak do wyczerpania się składników.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
taka mieszakna jest najlepsza
2 w 1 🙂
Ależ obłędnie wygląda…. skojarzyło mi się z murzynkiem z serem 🙂
Cieszę się, że się podoba… miałam lekkie obawy publikując przepis z tym zdjęciem 😉
Zdjęcia są piękne – nie szukaj dziury xD
Tym razem nie mam nic do zdjęć, a jedynie zastanawiam się nad samym ciastem;) Brownie to nie do końca moja bajka 😉
Chcialam zapytac o proszek do pieczenia,nie trzeba go dodawac?
Nie trzeba proszku do pieczenia 🙂
A nie dodajesz proszku ?
Nie dodaję. Zaznaczyć jednak muszę, że brownie to zdecydowanie nie są ciasta, w których czuję się dobra. To był raptem drugi czy trzeci przepis na ciasto tego typu, więc doświadczenie raczej marne, by cokolwiek doradzać 😉
no no ciekawe a jak w smaku może ktoś coś
Brownie powinno być mocno wilgotne, czyli maziste, tak jak piszesz. Ten rodzaj ciasta piekłam tylko raz i w dodatku dawno temu. Jadłam jednak znacznie częściej. Twoje sernikowe brownie wygląda przepysznie:)
Dziękuję Dorotko za podpowiedź :* chciałabym spróbować kiedyś kawałek takiego ciasta upieczonego przez kogoś innego;)
Sernikobrownie brzmi i wygląda pysznie 🙂
Cieszę się 🙂
Moja ulubiona wersja sernika 🙂
Mmm pychotka 😁🤩
Witam 😊 czy jeśli podwoje wszystkie składniki to ile muszę wtedy piec?
Nie chcę źle odpowiedzieć, będę musiała sprawdzić.