Cappuccino na zimno
Masa na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku o wyraźnym kawowym akcencie, obłożona namoczonymi w galaretce biszkoptami i przykryta warstwą galaretki.
Tak, to z pewnością moje ulubione ciasto bez pieczenia.
Fantastyczne pod każdym względem: wygląda ładnie, konsystencję ma ciekawą i smakuje po prostu wybornie.
Jeśli lubicie takie smaki, zachęcam do wypróbowania.

- 2 szkl. mleka w proszku
- 3 serki homogenizowane waniliowe, każdy po 140 g
- 250 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1-2 op. okrągłych biszkoptów
- 1 żółtko
- 3 galaretki pomarańczowe
- 1,5 – 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masło i serki homogenizowane wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
Kawę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy. Gdy galaretka jest już zimna, ale wciąż płynna, nasączamy nią biszkopty, zanurzając je dosłownie na 1-2 sekundy w galaretce lub smarując pędzelkiem z obu stron – część galaretki zostanie, można ją wcześniej odłożyć do stężenia i zjeść na deser.
Biszkopty układamy jeden obok drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie 24×24 cm (lub mniejszej – ja tym razem robiłam w kwadratowej blaszce, 21x21cm).
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na pulchną masę. Dodajemy żółtko i ucieramy dalej. Partiami dodajemy serki homogenizowane, mleko w proszku oraz przestudzoną kawę.
W czasie gdy masło się uciera, zalewamy żelatynę ok. 1/3 szkl. zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy krótko (tylko do rozpuszczenia) na malutkim ogniu.
Przygotowaną masę łączymy z letnią żelatyną – najpierw ok. 1-2 łyżki wlewamy do kubka z żelatyną, energicznie mieszamy; po połączeniu wlewamy całość do masy i chwilę miksujemy. Całość wylewamy na biszkopty. Na górze układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklakach gorącej wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto.
Uwagi: Tym razem ciasto przygotowałam w kwadratowej formie – 21x21cm. Ciasto tym samym wyszło ciut wyższe niż zwykle. Jeśli wykorzystacie blaszkę właśnie takich wymiarów, wystarczy użyć 1 op. biszkoptów.







Moja Mama to by jadła 😀
🙂
Chcialabym wiedziec wage tych serkow. Mieszkam w Niemczech a tutaj sa o wadze 500g. Pozdrawiam
Już uzupełniłam w przepisie. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi.
Każdy serek po 140 g, czyli 420 g.
Dziekuje
lubię bardzo takie ciacha
Ja również 🙂
Ewciu, uwielbiam Twoje słodkie przepisy. Cappuccino wygląda obłędnie!
Dorotko, bardzo Ci dziękuję:) Twoje słowa to miód na moje serce 😀
Pozdrawiam!
Jak ktoś lubi słodko i tłusto to deser dla niego. Nie przypadł mi do gustu-smaku. Wygląda lekko a w rzeczywistości jest ciężki. Być może to przez dodatek mleka w proszku. Skusił mnie wygląd, zrobiłam pierwszy i ostatni raz. Na szczęście każdemu smakuje co innego, więc pewnie znajdzie zwolenników.
Dziękuję za podzielenie się opinią. Szkoda tylko, że ciasto nie sprostało oczekiwaniom. Trochę mi smutno w takich momentach, bo to jednak „zmarnowane” składniki, które można by wykorzystać w inny sposób. Nie da się jednak sprawdzić tego czy coś nam smakuje, bez spróbowania. To prawda, każdy z nas ma inne smaki i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Ja to ciasto robiłam wiele razy i zawsze smakuje mi i moim domownikom tak samo dobrze. Pozdrawiam.