Czekoladowe ciasto z wiśniami
Znalazłam ostatnio doskonały przepis na szybkie i smaczne ciasto do przygotowania bez pomocy miksera. Wystarczy duża miska i łyżka:)
Ciasto jest wilgotne, lekko maziste, i, co cieszy mnie w nim najbardziej, jego słodycz przełamują kwaśne owoce. Bardzo lubię takie połączenia. Jeśli Wy również, zachęcam do pieczenia. Ciasto jest tak proste, że wydaje się, iż niczego nie można w nim zepsuć;)
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szkl. drobnego cukru
-
1 op. cukru wanilinowego (16g)
-
4 łyżki gorzkiego kakao
-
1 szkl. mleka
-
1/2 szkl. maślanki
-
2 jajka
-
3/4 szkl. oleju
-
400 g wiśni (mogą być mrożone)
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz oba cukry i kakao, mieszamy. Stopniowo dodajemy rozbełtane jajka, mleko oraz maślankę (w pokojowej temperaturze) oraz olej. Cały czas mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy wiśnie (mrożone należy najpierw rozmrozić i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym).
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto można przyozdobić polewą z roztopionej białej czekolady.
trafia w moje kubki smakowe
Bardzo mnie to cieszy 🙂
JAk przeczytałam nazwę pomyślałam o murzynku chociaż to inne ciasta 🙂 Ale czekoladowe xD
🙂 Lubisz?
O tak! Ja właśnie jestem takim łasuchem, który lubi słodycz przełamaną kwaskowym smakiem, więc to ciasto idealne dla mnie.
Pozdrawiam serdecznie:)
Nic dodać, nic ująć Dorotko 🙂
Pozdrawiam również 🙂
Czy mogę dodać wiśnie z syropu?
Pewnie ?
Po wsadzeniu do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, ciasto po 40 minutach jeszcze nie się upiekło…. ?!?
Czas pieczenia podany jest orientacyjnie (po takim czasie ciasto gotowe było u mnie), natomiast zaznaczyłam, że należy piec do suchego patyczka i to powinno stanowić wyznacznik. Niestety co piekarnik, to piecze inaczej, więc przy niektórych wypiekach mogą zachodzić nieznaczne różnice w czasie pieczenia. Ewentualnie, użyta została inna, mniejsza, blaszka i ciasto potrzebuje nieco więcej czasu, aby doszło.
Ostatnio pisałam z jedną panią, która wymieniła piekarnik i sama stwierdziła, że nowy piecze gorzej od poprzedniego, bo w starym biszkopt gotowy miała po 20-25 minutach, a teraz musi piec drugie tyle.
Murzynka? Nie za bardzo… zawsze było za ciężkie mimo iż kakao kocham 😉
A brownie?
Brownie upiekłam może z 4 razy i to kiedy szłam w gości – za mało zjadłam domowego aby wyrobić opinię xD
Ale w murzynku odtrącała mnie również ta topiona margaryna… albo mama robiła za słodkie i dlatego mi nie pasowało xD
Tu akurat łatwo można dokonać podmiany-ja też nie używam margaryny, tylko masło. Cukru też można dać mniej – choć ja lubię jak jest choć troszkę słodko ?
A to wiem… może kiedyś.. jesienią bo tak kojarzy mi się z jesienią 🙂
Czy wiśnie mają być drylowane
Myślę, że pestki mogłyby w cieście przeszkadzać 😉 Tak, wiśnie drylowane 🙂
Wygląda tak pięknie, że aż trudno uwierzyć jakie jest proste do zrobienia 🙂
A jednak 😉
Dziękuję pięknie 🙂 <3
Witam czym moge zastapic maslanke??
Może być jogurt naturalny.
Witam. Chciałabym zastąpić olej masłem. Ile dodać masła?
Pozdrawiam
Nie próbowałam w tym przepisie zastępować oleju masłem, z uwagi jednak, że olej to sam tłuszcz, dałabym masła nieznacznie więcej (co najmniej 3/4 szklanki rozpuszczonego masła lub nawet 4/5 szklanki).
A, i koniecznie masło o jak największej zawartości tłuszczu – najlepiej 83%