Jagodowe muffinki
Piekliście już muffinki z jagodami w tym sezonie?
Jeśli nie, zachęcam do nadrobienia zaległości i wspólne pieczenie ze smakinatalerzu.pl 🙂
Muffinki podałam razem z kruszonką. Nie wykorzystałam jej całej, bo wyszło jej więcej niż przypuszczałam…. Tym bardziej, że do końca nie byłam pewna co chcę otrzymać i kilka muffinek zostawiłam solo, bez kruszonki.
Zniknęły wszystkie! Bez wyjątku.
Największą radość miały dzieci – mój Synek i jego kolega:) Może nie wypada mi tu ich cytować, ale…. napiszę tylko, że smakowały im bardzo 😉 🙂 😀
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka w temp. pokojowej
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 – 2/3 szkl. jagód
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/2 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru
- 50 g masła
Masło na kruszonkę umieszczamy w garnuszku i roztapiamy na średnim ogniu. Gorącym zalewamy wymieszaną w osobnym naczyniu mąkę z cukrem. Mieszamy aż do otrzymania średniej wielkości okruchów/kruszonki.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy oba cukry, mieszamy.
W drugiej misce łączymy składniki mokre – mleko, olej oraz jajko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Składniki mokre wlewamy do miski ze składnikami sypkimi. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody, mieszamy.
Przygotowanym ciastem napełniamy formę na muffiny, wyłożoną papilotkami. Ciasta nakładamy do 2/3 wysokości.
Posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (do zrumienienia).
Do schrupania 😀
pychotka takie muffinki
To prawda:) zwłaszcza ze świeżymi jagodami 🙂
Niestety nie widzę składników. Gdzie są one podane?
Na muffinki? Proszę kliknąć w czerwony przycisk „Czytaj dalej” i poszukać pod pierwszym zdjęciem 🙂
Uwielbiam takie muffinki!:D
Super! Może zrobisz? 😀
Zobaczyłam przepis , stwierdziłam, że mam wszystkie skladniki i pobiegłam do kuchni , żeby je zrobić. Zajęło mi to kilka chwil, a mufinki wyszły przepyszneee… Najbardziej zachwycony jest syn.
Polecam !!!
Taki spontan jest najlepszy 😀
Super, że muffinki smakowały <3
U nas też najbardziej przypadły do gustu synkowi 🙂
Pozdrawiam cieplutko! :*
Narobiłaś mi strasznego smaka… Wypieki z jagodami robiła tylko i wyłącznie moja babcia :/
Może czas pójść w ślady Babci i przygotować coś z jagodami? Muffinki nie są trudne do zrobienia:)
Czy można upiec te muffinki też z innymi owocami?
Tak, owoce to tylko dodatek 🙂
witam ! Chętnie wezmę się za pieczenie tych pyszności, ale nie wiem jaką szklankę mam użyć. (mam 200ml,220ml i 250 ml . Którą?
Witam:) Już widzę mój błąd – mam jedynie takie 250 ml i nawet nie przyszło mi do głowy, by to zaznaczyć 🙂
Szklanka u mnie zawsze będzie miała 250 ml.
Ale mam smaka… 🙂
Ile muffinek wyjdzie z tej porcji skladników?
Aniu, z tego przepisu wychodzi 12 muffinek 🙂
Dziękuję, w takim razie zabiera się do roboty 🙂
A ja trzymam kciuki aby smakowały 🙂