Sałatka z fasolką szparagową

Smaczny pomysł na sałatkę z fasolką szparagową. Podana razem z gotowanym kurczakiem, cebulą, pomidorem i musztardą francuską tworzy bardzo udaną kompozycję.

Bez dodatkowych słów zapraszam na zapoznanie się z przepisem;)

  • ok. 300 g fasolki szparagowej
  • 2 pojedyncze małe piersi kurczaka

Sos:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz, bazylia

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo przez kilka minut. Odcedzamy.

Oczyszczone mięso gotujemy w bulionie. Po przestudzeniu drobno kroimy.

Cebulę drobno siekamy.

Pomidor nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, po czym zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne można odrzucić).

Do słoiczka wlewamy olej, ocet i musztardę. Potrząsamy, aż do połączenia. Łączymy z posiekaną cebulą oraz pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.