Sałatka z fasolką szparagową
Smaczny pomysł na sałatkę z fasolką szparagową. Podana razem z gotowanym kurczakiem, cebulą, pomidorem i musztardą francuską tworzy bardzo udaną kompozycję.
Bez dodatkowych słów zapraszam na zapoznanie się z przepisem;)
- ok. 300 g fasolki szparagowej
- 2 pojedyncze małe piersi kurczaka
Sos:
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży pomidor malinowy
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól, pieprz, bazylia
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo przez kilka minut. Odcedzamy.
Oczyszczone mięso gotujemy w bulionie. Po przestudzeniu drobno kroimy.
Cebulę drobno siekamy.
Pomidor nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem, po czym zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne można odrzucić).
Do słoiczka wlewamy olej, ocet i musztardę. Potrząsamy, aż do połączenia. Łączymy z posiekaną cebulą oraz pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Sałatki zawsze będą w modzie i na czasie, szczególnie latem kiedy człowiekowi często brakuje apetytu – sałatka lekka, kolorowa, zdrowa 😉
Super post. Oby tak dalej 🙂