Sos miodowo-musztardowy do sałatek

Bardzo prosty sos miodowo-musztardowy. W zasadzie pewnie większość przygotowuje podobny. Jedyną nowością (przynajmniej dla mnie) jest tutaj dodatek majonezu.

Taki sos do sałatek jest bardzo smaczny i ostatnio przygotowuję go zarówno z miksem sałat, jak i kapustą pekińską, czy sałatą rzymską.

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Do słoiczka wlewamy miód, sok z cytryny oraz oliwę (olej). Zakręcamy wieko i potrząsamy do połączenia. Dodajemy musztardę i majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie potrząsamy słoiczkiem lub mieszamy małą rózgą kuchenną, aż do otrzymania sosu o gładkiej, aksamitnej konsystencji.

Wykorzystałam go też między innymi do tej sałatki: sałata rzymska, rukola, pomidorki koktajlowe i mini kulki mozzarelli.