Sos miodowo-musztardowy do sałatek
Bardzo prosty sos miodowo-musztardowy to klasyk, który pewnie większość z Was przygotowuje w podobny sposób. Tym razem jednak mam małą nowość, a mianowicie dodatek majonezu, który nadaje całości kremowej konsystencji i delikatniejszego smaku.
Ten sos świetnie sprawdza się do sałatek w różnych odsłonach. Ostatnio podaję go zarówno z miksem sałat, jak i z kapustą pekińską czy sałatą rzymską. Prosty w przygotowaniu, a potrafi całkowicie odmienić smak dania.
Polecam.

- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sos miodowo-musztardowy do sałatek – wykonanie:
Do słoiczka wlewamy miód, sok z cytryny oraz oliwę (olej). Zakręcamy wieko i potrząsamy do połączenia. Dodajemy musztardę i majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie potrząsamy słoiczkiem lub mieszamy małą rózgą kuchenną, aż do otrzymania sosu o gładkiej, aksamitnej konsystencji.



Wykorzystałam go też między innymi do tej sałatki: sałata rzymska, rukola, pomidorki koktajlowe i mini kulki mozzarelli.

fajny ten sosik
o tak! 🙂
Praktyczny i przydatny przepis 😉
To prawda:)
Sosik uwielbiam 🙂
Jest super. Pozdrawiam!
Fajny sos, bardzo uniwersalny, pasuje do wszystkiego 🙂
Dziękuję:)
Uwielbiam taki sosik 🙂
Okazuje się, że większość bardzo go lubi:) i to jest super! 🙂
Super:) Sosik jest przepyszny
Bardzo się cieszę,że nie tylko nam smakuje 🙂 Super!
Właśnie zrobiłam sosik i jest bardzo dobry :))
Super! Też go bardzo lubię 🙂
Świetny jest ten sos 😋 dziękuję
Też go bardzo lubię 🙂
Pozdrawiam!
Przepis na sos ok. Natomiast zdjęcie gorącego kotleta, ciepłych ziemniaków i zimnej surówki przyprawia o mdłości. Nie łączy się ciepłego z zimnym na jednym talerzu!!! Tak czynią tylko osoby wywodzące się z proletariatu, obracające się w sferze obyczajowości postchłopskiej, dla których karmienie świń i ludzi to jedno i to samo…..