Sos miodowo-musztardowy do sałatek

Bardzo prosty sos miodowo-musztardowy to klasyk, który pewnie większość z Was przygotowuje w podobny sposób. Tym razem jednak mam małą nowość, a mianowicie dodatek majonezu, który nadaje całości kremowej konsystencji i delikatniejszego smaku.

Ten sos świetnie sprawdza się do sałatek w różnych odsłonach. Ostatnio podaję go zarówno z miksem sałat, jak i z kapustą pekińską czy sałatą rzymską. Prosty w przygotowaniu, a potrafi całkowicie odmienić smak dania.

Polecam.

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sos miodowo-musztardowy do sałatek – wykonanie:

Do słoiczka wlewamy miód, sok z cytryny oraz oliwę (olej). Zakręcamy wieko i potrząsamy do połączenia. Dodajemy musztardę i majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie potrząsamy słoiczkiem lub mieszamy małą rózgą kuchenną, aż do otrzymania sosu o gładkiej, aksamitnej konsystencji.

Wykorzystałam go też między innymi do tej sałatki: sałata rzymska, rukola, pomidorki koktajlowe i mini kulki mozzarelli.