Babka migdałowa z białą czekoladą
Mała rzecz, a cieszy. Mała, bo proporcje są na niewielkich rozmiarów formę. To, że jest jej nie dużo ma oczywiście swój urok – każdy bije się o choćby najmniejszy kawałeczek. Babka jest wilgotna, choć ciężka. Wyraźnie wyczuwalny jest smak mielonych migdałów. Podsumowując – bardzo fajna babeczka.
Babka:
- 130 g białej czekolady
- 80 g masła
- 8 łyżek cukru
- 3 jajka
- 40 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau lub soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
Niedużą formę smarujemy masłem i posypujemy mąką (można również użyć kaszy manny, bułki tartej lub obsypać mielonymi migdałami).
Czekoladę łamiemy na kostki, masło kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do żaroodpornej miski lub rondelka i roztapiamy w kąpieli wodnej (naczynie kładziemy na odrobinę większym rondelku wypełnionym do 1/3 objętości wodą, w taki sposób, by naczynie z czekoladą nie stykało się z wodą. Podgrzewamy na małej mocy palnika).
Gdy składniki się połączą (roztopią), dodajemy cukier oraz żółtka. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy, dodajemy też mielone migdały. Mieszamy łyżką, aż do połączenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy obie masy. Dodajemy startą skórkę pomarańczy.
Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i przygotowujemy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę razem ze śmietaną oraz likierem (lub sokiem) roztapiamy w kąpieli wodnej. Do płynnej polewy dodajemy skórkę z pomarańczy. Gdy nieco ostygnie i zgęstnieje dekorujemy nią babkę.
Uwagi: Przygotowując babkę nie miałam już odpowiedniej ilości białej czekolady, dlatego moja babka polana jest polewą z tego przepisu.
Przepis wypatrzony z bloga Kwestia Smaku
ale pyszna musi być ta babka
Skad w naszym spoleczenstwie az taki brak wiedzy, biala czekolada to tluszcz czesto zlej jakosci i cukier.W wielu krajach nie istnieje cos takiego jak biala czekolada, w czekoladzie wartoscia jest samo kakao,ktorego w bialej nie ma.
Nikt tego nie kwestionuje, dlatego nie rozumiem komu zarzuca Pani brak wiedzy;) To jest babka, słodycz – nigdzie nie piszę, że jest to fit and healthy 😉
Pysznie i tak świątecznie wygląda 🙂 Babka na Wielkanoc to podstawa.
Jaka ładna i jaka ładna stylizacja 😉
Musi być pyszna, połączenie migdałowego ciasta i pomarańczowego lukru to świetny pomysł 🙂
Mam w domu dwóch wielbicieli białej czekolady, więc będę mieć na uwadze ten przepis przed świętami:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Babka jest przepyszna, też ją piekę i za każdym razem jeszcze bardziej się nią zachwycam 🙂