Jednogarnkowe danie z ryżem i pieczarkami
Dania jednogarnkowe z całą pewnością są nieocenione gdy czasu brak, lub najzwyczajniej, chcemy by po przygotowaniu obiadu nie było w kuchni zbyt wielkiego bałaganu.
Po skończeniu tego dania do umycia będzie jedynie deska do krojenia, nóż, naczynie po bulionie i patelnia.
Do tego danie jest szybkie i smaczne.
Jedyny minus? Dania z pieczarkami i ryżem nie są zbyt zachęcające kolorystycznie. Ale np jako piątkowe danie bez mięsa, taka potrawka spisze się bardzo fajnie.
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- 200 g ryżu
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cukinia
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, curry
Cebule kroimy w kostkę lub w piórka.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Cukinię kroimy na ćwiartki.
Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę. Stopniowo dodajemy pieczarki. Gdy wszystkie pieczarki będą zrumienione, wsypujemy opłukany na sicie i osączony ryż. Zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Do naczynia dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy dalej, już bez przykrycia, do momentu aż cała woda odparuje.
Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki.
Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry.
tom 85
Takie dania są proste, smaczne i pożywne a poza tym nie trzeba dużo zmywać 😀
Świetne. Często robię bardzo podobne 🙂
Tak jak piszesz: szybko, smacznie i bez zbędnego zmywania:)
Witaj Ewo, czy odgrzewalas to danie na drugi dzień?
Niestety, zjedliśmy je tego samego dnia.
Smaczne właśnie dziś sobie przygotowałam. Zrobiłam też ciasto adwokatowe jutro dam znać jak smakowało bo właśnie się chłodzi.
Super:) czekam z niecierpliwością 🙂
Ten ryż ma być niegotowany taki normalny z torebki? 🙂
Tak, wsypujemy opłukany, surowy ryż. Będzie się on gotował w bulionie razem z pozostałymi składnikami.