Sałatka z makaronem chińskim i jajkami
Sałatki z zupek chińskich mają chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Jeśli lubicie ich smak, ale obawiacie się składu takiej zupki, polecam Wam wyszukać na sklepowych półkach chiński makaron z dobrym składem i jego użyć do przygotowania sałatki.
Sałatka jest smaczna i kolorowa. Wychodzi jej duża porcja, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem na różne rodzinne uroczystości czy spotkania.
- 6 dużych jajek
- 250 g chińskiego makaronu np MIE *
- 1 puszka kukurydzy
- 6-7 ogórków konserwowych
- 1 słoik papryki konserwowej (najlepiej takiej bez skórki, ja kupuję w lidlu)
- 2 małe pory
- 3-4 czubate łyżki majonezu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu (ja rozkruszyłam lekko makaron do miski, zalałam go wrzącą wodą i odstawiłam na 5 minut pod przykryciem; następnie odcedziłam).
Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Pory kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy doprawiony ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem majonez. Mieszamy.
Podajemy po schłodzeniu.
Dobrze smakuje polana po wierzchu łagodnym ketchupem.
*link afiliacyjny
Dodalabym też, że dobrze wygląda i jest uniwersalna 🙂
makaronowe sałatki to jedne z moich ulubionych
Prosta i pyszna 🙂 Super przepis 🙂
Super przepis. Na pewno wypróbuję 🙂
Makaronowych sałatek nie przygotowuję zbyt często, ale chętnie spróbowałabym tej wg Twojego przepisu. Wygląda niezwykle smakowicie:)