Białkowiec z makiem i jabłkiem
Ciasto, które zrobiłam troszkę od niechcenia, z chęci wykorzystania zalegających w lodówce białek. I niby takie proste, takie zwykłe, a zachwytów nad nim nie było końca:)
Z tego miejsca pozdrawiam mojego męża, który stał się chyba największym fanem tego wypieku:) I wiecie, jak ktoś Wam po stokroć mówi „ale pyszne”, to chyba musi być faktycznie dobre;)
- 5-6 białek
- 1/2 szkl. drobnego cukru (można nieznacznie więcej)
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 3/4 szkl. suchego maku
- 3/4 szkl. mąki
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
- 50 g białej czekolady
Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy na niewielkim ogniu. Studzimy.
Do dużej szklanej lub metalowej misy dajemy białka oraz szczyptę soli, ubijamy razem na sztywno. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy przestudzone, płynne masło. Mąkę mieszamy razem z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko (jeśli jest mocno soczyste, lekko odciskamy sok) oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę, delikatnie mieszamy całość.
Ciasto przelewamy do małej keksówki i pieczemy około 40-45 minut (lub dłużej, do suchego patyczka!) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Niby od niechcenia ale wygląda świetnie i sprawdza się keidy bialka zalegają w lodowce 😉
Myślę, że można pominąć tę czekoladę?
Pewnie, ciasto na pewno na tym nie straci
Pominęłam czekoladę ale ponieważ mak lubi się z migdałem to dałam zapach migdałowy. Piekłam w tortownicy. Ciasto super! ?
Aromat migdałowy to świetny pomysł 🙂
Chętnie wypróbuję taki białkowiec 🙂
Wierzę, że jest pyszne, muszę sobie zapisach przepis, bo czasami brakuje mi pomysłu jak wykorzystać białka 🙂
Ostatnio na jednym z blogów czytałam o naleśnikach z białek, dziś – znajduję ciekawy przepis na ciasto z makiem. Zawsze wykorzystywałam białka do bezy lub bezików.
Pozdrawiam:)
a mak mielony czy nie?
u mnie zwykły
Jestem ciekawa czy wyszłoby z jaki kokosowej i zamiast cukru z ksylitolem?
Myślę, że warto spróbować. Sama tak nie robiłam niestety
Ciasto robiłam już dwa razy, jest naprawdę super. Ja także dodałam zapach migdałowy jak do każdego makowca. Dziękuje za przepis, zawsze miałam problem co zrobić z białek, teraz już wiem.
A czy muszą być tylko białka ?
Mogą być całe jajka ?
Ja robiłam jedynie na białkach, stąd też nazwa – białkowiec.
Z wykorzystaniem całych jajek polecam ten przepis: https://smakinatalerzu.pl/2020/12/15/makowiec-z-jablkami-makowiec-japonski/
Mozna uzyc gotowej masy w puszcze mysle ze sprawdzi
nie, tutaj musi być suchy mak 🙂
Дуже смачний білковий кекс!
Dziękuję za super przepis.
Pyszne ciasto, piekę już trzeci raz 😊
Ależ to cudowna wiadomość 🙂 Cieszę się bardzo!