Kubeczki brownie z toffifee

Fantastyczne czekoladowe muffiny.

Pyszne i wilgotne.

Wzbogacone o dodatek pralinek toffifee, które pod wpływem ciepła z babeczek, przyjemnie się roztapiają. Ale i bez nich z pewnością wyjdą pyszne. Jak dla mnie najlepsze jeszcze lekko ciepłe;)

Przepis z niezastąpionych Moich Wypieków.

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 12 sztuk toffifee

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niego posiekaną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy.

W misce umieszczamy jajka oraz cukier. Łączymy je za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je przygotowaną masą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut (do suchego patyczka).

W gorące babeczki wciskamy po jednej pralince toffifee. Odstawiamy do przestudzenia.

Źródło


Polecam również przepis na
Panna Cotta