Kubeczki brownie z toffifee
Fantastyczne czekoladowe muffiny.
Pyszne i wilgotne.
Wzbogacone o dodatek pralinek toffifee, które pod wpływem ciepła z babeczek, przyjemnie się roztapiają. Ale i bez nich z pewnością wyjdą pyszne. Jak dla mnie najlepsze jeszcze lekko ciepłe;)
Przepis z niezastąpionych Moich Wypieków.
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 12 sztuk toffifee
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niego posiekaną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy.
W misce umieszczamy jajka oraz cukier. Łączymy je za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je przygotowaną masą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut (do suchego patyczka).
W gorące babeczki wciskamy po jednej pralince toffifee. Odstawiamy do przestudzenia.
Jak one genialnie wyglądają 😉