Koszyczki z chleba tostowego z szynką i serem

Szynka i ser to takie podstawowe połączenie, które zawsze fajnie smakuje.

Szynka i ser na kanapce? Ok. Jako dodatek do mięsa? Pewnie. Razem z ciastem francuskim? Pycha! Na pizzy? Obowiązkowo.

Nie inaczej jest też w przypadku tych koszyczków. Co lepsze jest to bardzo szybka i prosta przekąska, którą można przygotować nawet na ostatnią chwilę.

U nas spisała się celująco:)

  • około 12 kromek chleba tostowego
  • 120-150 g szynki wieprzowej
  • kawałek sera żółtego (u mnie cheddar)
  • kawałek mozzarelli (mniej więcej 1/2 kulki z zalewy)
  • kawałek sera pleśniowego (camembert)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie

Szynkę kroimy w kostkę.

Ser żółty trzemy na tarce. Mozzarellę oraz ser pleśniowy dzielimy na mniejsze kawałki.

Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Każdą kromkę lekko wałkujemy i umieszczamy we wgłębieniu foremki do muffinów.

Środek chlebowych koszyczków wypełniamy szynką oraz tartym żółtym serem. Na wierzch kładziemy po kawałku mozzarelli i sera pleśniowego.

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Powstałą mieszanką smarujemy wystające kawałki chleba tostowego.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 10-15 minut (aż ser się roztopi, a skórka chleba ładnie zrumieni).