Przekąska z ciasta francuskiego – z kurczakiem i pieczarkami
Prosty, a jednocześnie smaczny pomysł na ciepłą kolację, to połączenie 3 podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, kurczak i pieczarki.
- 2 op. ciasta francuskiego xl
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 300-400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 op. tartej mozzarelli
- sól, pieprz
- jajko
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą do gyrosa). Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy dalej. Doprawiamy niewielką ilością soli. Zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka (w razie potrzeby uzupełniamy ilość oleju). Obsmażamy mięso. Łączymy z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu dodajemy mniej więcej połowę sera i wszystko razem mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Połowę smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy na 4 kwadraty.
Teraz w każdym kawałku wykrawamy nożem mniejszy kwadrat, w taki sposób, by nie przeciąć ciasta na spodzie (po usunięciu go, z wierzchniej warstwy powstanie tzw ramka).
Przygotowane ciasto napełniamy farszem. Ramkę smarujemy pozostałym jajkiem. Wierzch posypujemy resztą sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 25 minut (do zarumienienia).
Podobnie postępujemy z drugim ciastem.
Jejku, ale cudnie to wygląda! A właśnie mam w lodówce pieczarki i nie wiem, co z nimi zrobić 🙂 Typowa pizza już mi się przejadła 😉
Wygląda przepysznie, człowiek od razu robi się głodny! 🙂
Pozdrawiam ciepło ♡
Bardzo mi miło:) Pozdrawiam 🙂
Ależ proszę 🙂 Będę zaglądać, uwielbiam dania i przekąski, a że nie jestem w kuchni mistrzynią, zawsze chętnie nauczę się czegoś nowego 🙂
Na pewno jest lepiej niż piszesz. Zresztą, człowiek się całe życie uczy czegoś nowego, i będzie mi miło, jeśli i u mnie znajdziesz coś inspirującego 😉
takie mini francuskie pizzerki mniam 🙂
My właśnie mamy w piekarniku, mała modyfikacja – dołożyliśmy paprykę pokrojoną w kostkę i w części zmieniliśmy kurczaka na wędzonego pstrąga (nie wszyscy lubią u nas kurczaka ;))
Dodatkowo mamy szczypiorek do posypania. Myślę że będzie pysznie!!!
Zapowiada się wspaniale 🙂