Sałatka z rukolą, pomarańczą, serem pleśniowym i orzechami

Sałatka świetna na drugie śniadanie, świetna jako dodatek do obiadu, świetna na lekką kolację. Ser pleśniowy doskonale łączy się z orzechami. Jeśli zaś do tego połączenia dodamy cząstki świeżej pomarańczy zyskamy niebywałą lekkość i smak. Podobno – ja z uwagi na uczulenie miałam wersję bez pomarańczy;)

  • 4 garście rukoli
  • 1 pomarańcza
  • 80-100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur błękitny)
  • garść/dwie orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Umytą rukolę rozkładamy na talerzach, lub dajemy do miski (w zależności od tego jak chcemy sałatkę podać-jeśli ma stanowić dodatek do obiadu, można wymieszać całość w misce).

Pomarańczę myjemy, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Filetujemy – pozbawiając cząsteczki pomarańczy białych błonek. Każdą cząstkę kroimy na pół. Rozkładamy na rukoli.

Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników.

Orzechy prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Na koniec dodajemy łyżkę miodu i chwilę podgrzewamy, stale mieszając, aż miód otoczy orzechy. Dodajemy je do sałatki.

W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki sosu. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim, mieszając tym samym wszystkie składniki. Sosem polewamy sałatkę.