Kostka Rocher
Ciasto to piekłam w dość dużych odstępach czasowych chyba ze 3 razy. Za pierwszym i za drugim razem ciasto bardzo mi smakowało, a za trzecim… jakby mniej;)
Nie wiem z czego to wynikało: czy z tego, że coś mi nie wyszło, czy z tego, że zmieniły mi się lekko smaki, czy może oczekiwania i wyobrażenia miałam zbyt wielkie i przerosły one rzeczywistość?
Ciasto jest dobre choć nieco słodkie. Póki co minie pewnie jednak trochę czasu zanim zdecyduję się upiec je kolejny raz;)
Biszkopt:
- 8 jajek
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g mąki
- 40 g kakao
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem orzechowy:
- 500 g serka mascarpone
- ok 350-400 g nutelli (dałam mniej)
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 g drobno posiekanych, uprażonych orzechów laskowych
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 13-4 łyżki kremówki
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na początku szczyptę soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mieszamy ze sobą mielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie szpatułką. Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35 minut. Studzimy. Zimny biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na 2 blaty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Serek mascarpone miksujemy krótko z nutellą, tylko do połączenia. Dodajemy płynną, ostudzoną czekoladę i ponownie krótko miksujemy. Do powstałej masy wsypujemy podprażone i posiekane orzechy laskowe.
Połowę przygotowanego kremu rozprowadzamy na jednym biszkoptowym blacie. Pozostały krem odkładamy na bok, lub do lodówki.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z mascarpone aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku.
Całą masę śmietanową rozprowadzamy na kremie orzechowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy odłożony krem orzechowy. Odstawiamy do schłodzenia.
Wierzch dekorujemy polewą przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i śmietanki.
Może ciasto już Ci się przejadło lub tak na prawde miałaś ochotę na inne (samej o tym nie wiedząc) 🙂 Jakby nie było sama nazwa brzmi „dostojnie” – ciasto wygląda świetnie. Jak nic można piec na różne domowe uroczystości i nie tylko 🙂
A może zbyt duża ilość słodkości w ostatnim czasie.Święta, Sylwester. ☺
Masz rację, to może być to;) przesłodziłam się 😉
Ja już odpoczęłam od słodkości po świętach, więc bardzo chętnie skusiłabym się na takie ciasto, pięknie wygląda 🙂
fajne ciacho 🙂
Moje smaki: czekolada. orzechy laskowe, bita śmietana. Pychota. Pieczesz tyle pysznych ciast, że „rocher” na ich tle wypada ciut mniej smacznie?
Kiedyś mi to ciasto smakowało bardziej, być może to nie był akurat „ten dzień”;) Ale prawda jest też taka, że mam inne bardziej ulubione wypieki;):)
Tez tak czasami mam, a juz ostatnio to stanowczo bylo za duzo slodyczy i zajadam najlepsze torty raczej obojetnie 🙂
Jak to mówią „co za dużo, to niezdrowo”;) Jak widać wszystko może się przejeść, nawet słodkości;)
Wygląda mega apetycznie – moje smaki:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)