Ryba po chińsku

Jeśli chodzi o sałatki świąteczne, to u mnie niezmiennie musi być sałatka jarzynowa oraz moja ulubiona – cebulowa.

Czasami też robię trzecią sałatkę – i wówczas wyszukuję jakąś nowość. Tak też było (w poprzednie Święta) i z tą sałatką. Pomyślałam, że świetnie sprawdzi się z tej okazji, bo jest to sałatka z dodatkiem ryby w cieście.

Sam smak trudno mi ocenić. Mojej Rodzince smakowała bardzo, a mnie osobiście coś w niej jednak przeszkadzało… Co? Nie potrafię stwierdzić. Może już byłam przejedzona;)

Aaa, muszę jeszcze zaznaczyć, że choć mój Maluch nie jadł samej sałatki, to jednak podkradał mi kawałki usmażonej w cieście ryby – bardzo mu smakowały przygotowane w ten sposób:);)

  • 1 kg płatów dorsza
  • sok z cytryny

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Sos:

  • 1 puszka ananasa
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 2-3 marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 7 łyżeczek octu winnego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 szkl. bulionu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Obraną marchew trzemy na dużych oczkach tarki.

Paprykę konserwową kroimy w paski.

Ananasa kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy).

Cebulę kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy aż do jej zeszklenia. Następnie dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili startą marchewkę. Całość smażymy przez chwilę, często mieszając. Wlewamy bulion. Po chwili dodajemy paprykę i ananasa wraz z syropem.  Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.

Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do smaku sos sojowy oraz ocet winny.

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawiamy.

Umytą rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy nie ma ości. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy ciasto: do niewielkiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy obie mąki oraz sól i pieprz. Mieszamy rózgą kuchenną aż do połączenia.

Kawałki ryby zanurzamy w cieście. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

W salaterce układamy naprzemiennie warstwę sosu oraz kawałki ryby. Odstawiamy do przestudzenia, po czym chłodzimy w lodówce.

Źródło