Sałatka „Król imprezy”

Sałatka, której nazwa adekwatna jest do smaku. Z pewnością sprawdzi się na każdej imprezie i zawojuje serca i podniebienia gości. No, gospodarzy tez;)  Jak to z sałatkami warstwowymi bywa, nie sposób skosztować jej w pełnej okazałości w trakcie przygotowania, ale bez obaw – smakuje iście po królewsku, więc można śmiało przygotować nawet dla najbardziej wymagających gości. Do tego sałatka jest bardzo podzielna. Jeśli nie dysponujecie duużą szklaną misą, polecam od razu rozbić sałatkę na dwie mniejsze. Polecam.

salatkakrolimprezy2

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • pół główki sałaty lodowej
  • 4 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g sera żółtego
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • paczka chipsów tortilla/nachos
  • papryka ostra/czosnek granulowany/zioła prowansalskie itp
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na maśle do całkowitego odparowania wody (jeśli będziemy smażyć na dużej powierzchni np na patelni i dodawać je stopniowo, nie puszczą one wody wcale). Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jedną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy do czasu aż straci ono różowy kolor. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, mieloną papryką lub innymi ulubionymi przyprawami. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy (jeżeli wybraliśmy chude mięso drobiowe warto pod koniec smażenia podlać je też odrobiną przegotowanej wody). Studzimy.

Na dnie szklanej miski układamy warstwowo:

– porwaną na kawałki sałatę lodową

– pokrojoną w piórka 1 czerwoną cebulę

– pozbawione skórki oraz gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę pomidory

– przestudzone  mięso mielone

– przestudzone pieczarki

– osączoną z zalewy kukurydzę

– osączoną i przepłukaną czerwoną fasolę

– jogurt naturalny zmieszany z majonezem, doprawiony solą i pieprzem

– starty na tarce o grubych oczkach ser żółty

– ułożoną z chipsów „koronę” oraz warstwę pokruszonych chipsów

 

Sałatka dobrze smakuje w temperaturze pokojowej. Warstwę sera i chipsów warto nałożyć tuż przed podaniem sałatki na stół (by ser nie zrobił się zbyt miękki i wodnisty, a chipsy nie namokły od reszty składników). Ja użyłam tylko pół paczki chipsów, resztę zakosiło mi moje dziecko i żałowałam, że w sałatce nie mam ich więcej, bo przyjemnie chrupały;)

salatkakrolimprezy1

Źródło