Croque madame

Pod tą nazwą kryją się tosty z szynką, serem, sosem beszamelowym i sadzonym jajkiem. Kilka prostych składników, a efekt końcowy niezwykle smaczny i sycący.

Polecam na śniadanie:)

Na 4 tosty:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 3-4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 8-12 plasterków cienko pokrojonej szynki
  • około 150 g startego sera- najlepiej gruyere
  • 4 łyżki masła
  • 4 jajka

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska, pieprz

W rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, podsmażamy całość przez około 2 minuty. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko, cały czas mieszamy, by nie utworzyły nam się grudki. Podgrzewamy dalej, aż do wyraźnego zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy sos solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (sos powinien być wyrazisty w smaku).

Na patelni grillowej lekko rumienimy chleb tostowy. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Cztery kromki smarujemy cienko musztardą. Następnie kładziemy po 2-3 plasterki szynki, posypujemy serem, wykorzystując mniej więcej połowę. Przykrywamy pozostałym chlebem tostowym. Na wierzchu układamy cienkie plasterki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 5 minutach tosty przewracamy na drugą stronę i posypujemy je resztą sera. Zapiekamy dalej, aż ser lekko się zarumieni.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Przygotowujemy jajka sadzone.

Tosty wyjmujemy z piekarnika, smarujemy je sosem beszamelowym, na wierzch wykładamy jajko sadzone. Podajemy na ciepło.