Jabłecznik ucierany
Co do tego jabłecznika mam dość mieszane uczucia. W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył.
W kategorii ciast tygodniowych, zwyczajnych, takich typowo do herbaty, gdy chce nam się czegoś słodkiego, oceniłabym go dość wysoko, ale jeśliby wziąć pod uwagę przygotowanie go dla gości… może niekoniecznie… a może to tylko u mnie tak źle wyszło? Źle pod względem krojenia, jeszcze raz muszę to zaznaczyć, bo smakowo jabłecznik jest bardzo fajny.
- 200 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 3 łyżki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 słodkie jabłka
- szczypta cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując kilkanaście sekund, aż jajko dokładnie wkręci się do masy. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz mleko. Miksujemy do połączenia.
Ciasto przelewamy do formy (20x20cm lub 23x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Oprószamy je cynamonem, mieszamy, a następnie wykładamy na wierzch ciasta, lekko je w nie dociskając.
Pieczemy przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasta ucierane są bardzo szybkie do przygotowania i świetnie smakują 🙂
🙂
uwielbiam jabłeczniki 🙂
Teraz będzie więc idealny czas dla Ciebie, bo jesień zawsze kojarzy mi się z jabłecznikami/szarlotkami:)
Już czuć jesień 😉
🙂
Jabłeczniki bardzo lubię ? Pyszne ciasto ?