Filet z kurczaka z szynką i serem w sezamowej panierce

Dziś nieco klasycznie.

Mięso kurczaka z szynką i serem (najlepiej takim ciągnącym się po zapieczeniu) zna chyba każdy. Ja zamiast rozbijać cienkie kotlety i zawijać je w roladki, postanowiłam naciąć niewielkich rozmiarów piersi i nacięcie to wypełnić szynką oraz serem. Do panierki dodałam też niewielką ilość ziaren sezamu. Drobna zmiana, a podziałała na korzyść.

  • 4 pojedyncze małe piersi kurczaka
  • kawałeczek żółtego sera (u mnie mozzarella, żółta, do pizzy)
  • 4 plasterki szynki niewielkich rozmiarów
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z ewentualnych błonek, a następnie nacinamy ostrym nożem tak, by powstała tzw kieszeń.

Mięso doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. W kieszenie wkładamy po plasterku sera oraz szynki (ja ser pokroiłam w wąskie słupki i dawałam je z jednej i drugiej strony szynki).

Do głębokiego talerza wbijamy jajka, rozbełtujemy je rózgą kuchenną, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.

Na płaski talerzyk wsypujemy mąkę.

Na trzecim talerzyku mieszamy bułkę tartą z sezamem.

Mięso panierujemy w mące, jajku i bułce tartej z sezamem.

Mięso smażymy na złoto, na rozgrzanej większej ilości oleju, na średnim ogniu. Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (lub +/- 5 minut, w zależności od stopnia wysmażenia i wielkości filetów).