Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:)

Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:)

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 50 g płynnego miodu
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju
  • ok. 700g – 1 kg śliwek
  • cukier puder

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy miód, olej oraz jogurt. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do połączenia się składników.

Następnie dodajemy składniki suche, a więc cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Mieszamy łyżką.

Gęste ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Umyte, odpestkowane śliwki układamy na cieście, rozcięciem ku górze.

Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Studzimy. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Źródło