Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:)
Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:)
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 50 g płynnego miodu
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 150 ml oleju
- ok. 700g – 1 kg śliwek
- cukier puder
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy miód, olej oraz jogurt. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do połączenia się składników.
Następnie dodajemy składniki suche, a więc cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Mieszamy łyżką.
Gęste ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Umyte, odpestkowane śliwki układamy na cieście, rozcięciem ku górze.
Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Pierwsze zdjęcie MISTRZOSTWO… na prawdę. I smak z pewnością nieziemski 🙂
Na prawdę Ci się podoba? Wow! Dziękuję:)
Pięknie uchwycona chwila <3
🙂
Ktoś pomagał? 🙂
Nie;) No chyba, że wziąć pod uwagę statyw i pilot do aparatu;) Bardzo przydatne „gadżety”;)
Nie wiedziałam, ze są takie gadżety jak pilot do apartu 😀
Też nie wiedziałam dopóki mąż mi takiego nie sprezentował;)
Miły prezent 🙂
Bardzo pomocny:)
takie ciacha lubię 🙂
Ja również:)
Przepis w sam raz, bo właśnie dziś sąsiadka przyniosła mi ogromny kosz śliwek.
To rzeczywiście jak znalazł:)
Wspaniałe ciacho 🙂
Dziękuję:) bardzo je lubię:)
Zrobiłam dzisiaj podobne…zniknęło zanim jeszcze zdążyło naprawdę wystygnąć. Tak…mam w domu ciastożerców;)))
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To świetna opcja, gdy ciasta znikają ekspresowo – znaczy, że smakują:)
Prezentuje się świetnie 🙂 Śliwki w cieście smakują genialnie 🙂
To prawda, te owoce są wyjątkowo trafnym wyborem jeśli chodzi o wypieki:)
Moje ulubione!
Dawno nie robiłam…
x x x
Witaj Ewo. Nie mam jogurtu czy mogę użyć kefiru lub mleka z dodatkiem kaszy manny?
Jogurt jakiego użyłam był dosyć gęsty, wydaje mi się, że ani kefir, ani mleko nie spiszą się w tym przypadku dobrze. Być może lepsza byłaby już kwaśna, gęsta śmietana? Ale nie robiłam w ten sposób, więc pewności nie mam.
Witam.Upieklam dziś ciasto, oczywiście z podwójnej porcji.Wysxlo znakomite, wyrośnięte,pulchniutkie.Bardzo lubię dodatek miodu w ciastach.Polecam Ola
Bardzo lubię to ciasto i cieszę się, że również Tobie Olu zasmakowało:) Dziękuję też, że zechciałaś podzielić się opinią:) Dla mnie to zawsze miła informacja i sygnał, że prowadzenie tego bloga ma sens:) Pozdrawiam!
Upieklam to ciasto. Wyszlo pyszne dodalam tylko od siebie łyżeczke cynamonu.
Super! Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu:) Dodatek cynamonu to świetny pomysł 🙂
W związku z tym, że szklanki są różne, to mam pytanie o jogurt. Jaki dodać i ile ma go być w gramach?
U mnie szklanka zawsze ma 250 ml.