Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym
Łosoś, sam w sobie jest pyszny. Dodatki stanowią dla niego tylko tło. W tym przypadku tło jest jak najbardziej trafione, ale ja obiektywna nie jestem, bo łososia uwielbiam pod każdą postacią.
- 800 g filetów z łososia
- 1 cytryna
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Umytego łososia dzielimy na porcje podobnej wielkości. Każdy kawałek posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut (czas smażenia zależy od grubości poszczególnych kawałków!). Usmażonego łososia zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka, przykrywamy, by nie tracił ciepła.
Na patelnię po smażeniu ryb wykładamy musztardę. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy kwaśna śmietanę i ciągle mieszając zagotowujemy. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek oraz żółtko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy razem z łososiem.
Źródło: Gotuj krok po kroku nr 10/2014
Podobno łosoś to wymagajaca ryba – w przygotowaniu 🙂
Nie wiem, ale jak sobie pomyślę o smażeniu morszczuka albo mintaja cienkich jak papier i rozwalających się podczas obracania ich na patelni, to myślę, że w tym kontekście one do najłatwiejszych też nie należą;)
Masz rację ale chodziło mi o to, ze podobno łososia łatwo przeciągnąć i przesuszyć 😉
Na taki obiadek to ja się wpraszam do Ciebie 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Przygotowywałam taką rybę już dość dawno temu, ale przy najbliższej okazji jak najbardziej zapraszam;):)
Bardzo lubię łososia, z takim sosem na pewno smakuje ekstra 🙂
🙂
rewelacyjne danie