Sałatka strzępiasta z kurczakiem wg Siostry Anastazji
Kolejna sałatka, którą przygotowałam na kolację. Była przygotowywana i fotografowana na szybko, bo wróciliśmy do domu późno i bardzo głodni;)
Bez zbędnych wstępów, zapraszam więc do zapoznania się z przepisem, może komuś z Was również przypadnie do gustu.
- 1 sałata strzępiasta
- 1 podwójny filet z kurczaka (moim zdaniem wystarczy 1 duża pojedyncza pierś)
- 100 g żółtego sera (dałam mniej)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4-5 kromek weki
- bazylia, oregano
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki majonezu (u mnie kielecki)
- 1 mały jogurt naturalny
- pieprz, sól
- olej do smażenia lub masło klarowane
Wekę kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy suszoną bazylią i oregano. Skrapiamy oliwą. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut (aż grzanki podpieką się na złoto).
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Umyte i osuszone liście sałaty dzielimy na mniejsze części, przekładamy do salaterki.
Ser żółty trzemy na tarce lub kroimy w małą kostkę.
Rzodkiewki kroimy na półplasterki.
Do sałaty dodajemy ser żółty, przestudzone mięso oraz rzodkiewki.
Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną oregano. Polewamy sałatkę. Na koniec sałatkę posypujemy grzankami.
Podajemy od razu po przygotowaniu (względnie sałatkę przygotowujemy wcześniej, a same grzanki dodajemy tuż przed podaniem).
Fotografia na szybko i wyszła świetna. Czasem nie trzeba się starać 🙂 Sałatka na pewno pożywna i kolorowa 😉
Dziękuję:)
:*
Bardzo lubię przepisy Siostry Anastazji zarówno na ciasta i na sałatki 🙂
Są doskonałe!
Podoba mi się:)
Om jom jom. O tej porze takie cudne danie:D Lubię takie sałatki na szybko:)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Na sałatki zawsze jestem chętna 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂
Dzięki Aniu:)