Chrupiące kotleciki curry na patyku

Jeśli wejdziecie na blogu w kategorię mięso, najwięcej pozycji znajdziecie tam z wykorzystaniem mięsa drobiowego.

W domu wszyscy lubimy go chyba w każdej możliwej  postaci.

Tym razem mielone mięso drobiowe o wyraźnym posmaku curry zostało otoczone płatkami kukurydzianymi, a następnie upieczone w piekarniku.

Jako dodatek świetnie nada się sos czosnkowy, frytki i jakaś soczysta surówka:)

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 żółtko
  • 3 ząbki czosnku
  • płatki kukurydziane
  • 2-3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3-4 łyżki bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze części. Mielimy w maszynce do mięsa.

Płatki owsiane wsypujemy do moździerza i mieszając, kruszymy na drobne części.

Do miski przekładamy mięso mielone, płatki owsiane, żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bulion. Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz ostrą papryką i curry.

Wyrabiamy dokładnie, po czym odstawiamy mięsną masę do lodówki na około 30 minut.

Płatki kukurydziane kruszymy.

Mięso wyjmujemy z lodówki i zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy podłużne kotleciki. Otaczamy je w płatkach kukurydzianych i nabijamy na patyczek do szaszłyków.

Przygotowane mięso układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (do zarumienienia się panierki).

Źródło