Delikatne placuszki twarogowe

Na blogu jest już jeden przepis na serowe placuszki (KLIK), ale te są dużo delikatniejsze. Są też nieco słodsze, bo dodajemy do nich cukier i nie ukrywam, że to również działa na ich korzyść;) Są mega delikatne i mega dobre – tak w skrócie można je opisać:) Będą idealnym rozwiązaniem na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 250 g twarogu typu klinek
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (dałam zmieszany kryształ i brązowy)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do miski z serem dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą blendera miksujemy wszystko do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.

Na patelni o nieprzywierającej powłoce (u mnie taka do naleśników) rozgrzewamy na średnim ogniu niewielką ilość klarowanego masła. Wylewamy po 1 łyżce ciasta na 1 placek. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, zmniejszając moc palnika do minimum. Po przewróceniu ich na drugą stronę możemy znów dodać minimalną ilość masła.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Źródło