Klopsiki w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Przepis na te klopsiki wypatrzyłam w jednym z czasopism kulinarnych. Nieco go dostosowałam pod swoje upodobania – zwiększyłam ilość  mięsa i sposób jego obróbki, a zmniejszyłam ilość ciecierzycy.

Klopsiki wg oryginalnej receptury należało położyć na sosie pomidorowym w stanie surowym. Tak mi się jakoś wydaje, że w sosie pomidorowym wszystko gotuje/piecze się dłużej – poprawcie mnie, jeśli się mylę:) Wolałam dla bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne kulki obsmażyć.

Finalnie wyszedł z tego całkiem fajny obiad. Rodzina była zadowolona, a o to przecież chodzi;)

  • 800 g mielonego mięsa np łopatki lub karczku
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • ok. 100 g selera
  • 1 papryka czerwona
  • 2 puszki pomidorów krojonych (800g)
  • 1/2 puszki lub 1/3 ciecierzycy ze słoiczka
  • garść rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka miodu
  • kumin
  • 1 laska cynamonu
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek lub natka pietruszki
  • bułka tarta
  • olej

 

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę oraz obrany kawałek selera kroimy w drobną kostkę.

Cebulę, czosnek oraz pozbawioną ziarenek papryczkę chilli drobno siekamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy laskę cynamonu oraz dodajemy szczyptę kuminu. Chwilę smażymy, po czym dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy papryczkę chilli, seler oraz paprykę (ja na tym etapie wyjęłam cynamon). Smażymy razem przez około 4-5 minut, po czym wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas dolewając wodę, aż seler zmięknie, a sos odpowiednio się zagęści (przez około 30-40 minut). Wówczas dodajemy osączoną ciecierzycę, rodzynki oraz miód. Mieszamy.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko oraz posiekane świeże zioła (u mnie ok 1/2 garści świeżego tymianku). W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Formujemy pulpety. Obsmażamy je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie układamy na przygotowanym sosie pomidorowym.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut.

Podajemy z ugotowanym ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.

101 przepisów Świata Kobiety tom 66