Przekąska śledziowa

Zapewne nie raz zastanawialiście się co podać jako przekąskę na imprezowy stół.

Na takich domowych przyjęciach, oprócz różnego rodzaju sałatek, zawsze mile widziane są śledzie. Tylko… co zrobić, gdy takie w tradycyjnej formie już się przejadły?

Myślę, że mogę Wam w tym podpowiedzieć;)

Zrobiłam niedawno coś na wzór sałatki śledziowej, z tym,że podaną w niecodzienny sposób, bo na krakersach i mini-sucharkach. Wyszła z tego świetna śledziowa przekąska, którą bardzo Wam polecam:)

  • 3-4 płaty śledziowe – beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO
  • 1 mała cebula
  • 1/2 twardego słodkiego jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych
  • 1-1,5 łyżki majonezu
  • sok z cytryny, do smaku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • krakersy/mini sucharki

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę.

Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiając je nadmiaru oleju. Kroimy w drobną kostkę.

Cebulę, obrane ze skórki jabłko oraz ogórki konserwowe również kroimy w kostkę, najdrobniej jak tylko się da.

Na rozgrzanej, suchej patelni lekko rumienimy płatki migdałowe. Przekładamy je na deskę do krojenia i drobno siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy 1-1,5 łyżki majonezu (majonez ma tylko związać składniki, nie powinno go być zbyt dużo), skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny oraz doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy.

Sałatkę schładzamy.

Przed planowanym podaniem farsz śledziowy nakładamy na krakersy i mini sucharki.

Dodatkowo na farsz śledziowy można wyłożyć gałązkę koperku lub posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Przepis bierze udział w konkursie SEKO- Śledzik na każdą okazję 🙂

http://www.sekosa.pl/