Kurczak z pieczarkami pod kruszonką
Jeżeli zastanawiacie się co zrobić na obiad, podpowiadam – obsmażone kawałki z piersi kurczaka, pod warstwą pieczarek i chrupiącej kruszonki.
Kruszonkę w tym wypadku stanowi mieszanka masła, parmezanu, płatków owsianych i nieznaczna ilość bułki tartej. Moim zdaniem fajnie pasuje ona do mięsa.
Całość wychodzi kruchutka. Kruszonka jak i pieczarki nie przylegają ściśle do mięsa i choć przez to na talerzu robi się trochę bałaganu, to smakuje. A smak jak wiecie, zawsze jest u mnie na pierwszym miejscu:)
- 2 filety z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
- opcjonalnie – mąka krupczatka
Kruszonka:
- 1 łyżka bułki tartej
- 4-5 łyżek skruszonych płatków owsianych górskich
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem (opcjonalnie mięso można też otoczyć w mące krupczatce), a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Pieczarki kroimy na cząstki. Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła z około 1 łyżką oleju i dorzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pieczarki wykładamy na mięso.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy w dłoniach, aż powstaną drobne grudki. Posypujemy po pieczarkach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (lub do zarumienienia).
Nie wpadłabym na to… pomysł z kruszonką genialny 😀
Dzięki:)
Buziaki :*
Miłego dnia:) :*
Ale to fajne w swojej prostocie. Świetne!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Ależ smakowicie taki kurczak przykryty kruszonką wygląda:)
🙂
ale świetna propozycja
Bardzo pomysłowo przygotowane danie!
Czy można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko zapiec? Mięso nie zrobi się twarde?
Szczerze mówiąc nie próbowałam. Tutaj wszystko robione było na bieżąco. W sytuacji gdyby mięso przygotowane było dzień wcześniej i trzymane do następnego dnia w lodówce, należałoby wydłużyć nieco czas pieczenia.