Kurczak z pieczarkami w sosie z białego wina

Zdecydowanie moje smaki. Jeśli i Wy lubicie połączenie kurczaka z makaronem i sosem pieczarkowym oraz nie przeszkadza Wam dodatek białego wina, nie musicie chyba długo się zastanawiać czy takie danie zrobić, czy nie;)

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 350-400 g pieczarek
  • 1/2 szkl. białego wina wytrawnego
  • 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 2 małe cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • kilka łyżek mąki krupczatki
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • szczypta słodkiej papryki mielonej
  • olej

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje.  Doprawiamy z obu stron solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem.

Na talerzyk wsypujemy trochę mąki krupczatki i otaczamy w niej mięso z obu stron, lekko dociskamy dłonią.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na rumiano. Mięso wyjmujemy z patelni, odstawiamy na bok, trzymamy w cieple.

Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki.

Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki (ja dodaję je stopniowo, dzięki temu nie puszczają aż tak dużo wody). Smażymy wszystko razem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Następnie dodajemy mąkę, chwilę smażymy i wlewamy wino. Gotujemy około 2-3 minuty.

Następnie do sosu dodajemy śmietankę. Moc palnika zmniejszamy i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut, dodając do sosu usmażone mięso.

Na sam koniec posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Źródło