Sałata lodowa z gruszką i camembertem
Czasem pewne pomysły przychodzą do głowy z potrzeby chwili;)
Do obiadu miałam sałatę lodową i… w zasadzie nic więcej.
Pierwsza myśl – trudno, zrobię ją solo tak jak robię zieloną sałatę – na słodko-kwaśno. Potem jednak dodałam do niej gruszkę , a w lodówce znalazłam połowę cammemberta.
Wyszło bardzo fajnie:)
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 gruszka (średniomiękka)
- 1/2 sera camembert
- około 250-300 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- sok z połowy małej cytryny
- sól, pieprz, cukier
Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części.
Gruszkę kroimy w kostkę. Ser camembert również kroimy na mniejsze kawałki.
W garnuszku mieszamy śmietanę z sokiem cytrynowym. Doprawiamy całość solą oraz cukrem i pieprzem w taki sposób, by otrzymać słodko-kwaśny sos.
W salaterce mieszamy sałatę, gruszkę i ser. Polewamy to przygotowanym sosem śmietanowym, mieszamy. Podajemy od razu.
Uwielbiam wręcz połączenie sera pleśniowego z gruszką i często wykorzystuję przy robieniu sałatek i zapiekanych kanapek . Pozdrawiam:)
Tak, to zgrany duet:) Pozdrawiam również:)
A ja nie miałam pojęcia, że gruszka i ser pleśniowy tak fajnie się komponują!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Bardzo fajnie:) Ja już przetestowałam połączenie gruszki z gorgonzolą, z lazurem błękitnym i teraz z camembertem. Warto spróbować. Do tego jeszcze fajnie komponują się orzechy włoskie.
Fajne sa takie sałatki 🙂
Fajne:)
A jakie smaczne 🙂
Ja dzisiaj robiłam swoją: sałata rzymska, papryka, zielona część z pora, marchewka, brokuły, biała fasola, fistaszki…. taki misz masz z lodówki xD
Same dobroci:) Brzmi pysznie:)
Mi smakowało 😀
Ja też bym polubiła;)