Placki jabłkowe z migdałami
Delikatne placuszki na maślance, z jabłkami startymi na drobno i płatkami migdałowymi to fajna propozycja na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Fani racuchów z jabłkami nie będą jednak usatysfakcjonowani – te placuszki są duuużo delikatniejsze. Sos jogurtowo-cynamonowy świetnie je uzupełnia. Osobiście placuszki najbardziej smakowały mi gdy lekko przestygły, choć gdybym miała wybierać, wybrałabym jednak racuchy drożdżowe.
Placuszki:
- 130 g mąki
- 100 ml maślanki
- 2 jajka
- 4 duże jabłka
- 150 g płatków migdałowych
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach.
Do miski ze startymi jabłkami dodajemy 2 żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem oraz brązowy cukier. Wlewamy maślankę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając rózgą kuchenną (lub miksujemy).
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy zawartość obu misek. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe (warto wcześniej lekko je podprażyć), delikatnie mieszamy.
Jogurt grecki mieszamy z miodem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Odkładamy do schłodzenia.
Smażymy placuszki na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano (mniej więcej 1 łyżka na 1 placek). Osączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym.
Gorące placki podajemy ze schłodzonym sosem.
Źródło: Dobre Rady. Obiady na cały rok. Wydanie sezonowe 01/2017
Fajne placki, na maślance to moje ulubione
Maślanka – dobry produkt:) Pozdrawiam:)
Racuchy to racuchy fakt
ale te tez muszą smakować pyszne! Fani słodkich przekąsek na pewno będą zadowoleni! Pozdrawiamy – DaPietro
Racuchów nic nie zastąpi;) Dziękuję
Również ślę pozdrowienia:)
z migdałami jeszcze nigdy nie robiłam. Ale muszą być pyszne
Tak na prawdę migdały to tylko dodatek. Również i bez nich takie placki świetnie by smakowały:)
Muszą doskonale smakować. Choć podobne placuszki z tartymi jabłkami smażę dość często, to jeszcze nie dodawałam nigdy migdałów. a do tego jogurtowy sos! Super propozycja:)
W takim razie gdy będziesz je robić następnym razem, zachęcam do tego, by rozbudować je o te dodatki:)
Jak ja dawno nie jadłąm takich placuszków
PS Chwilowo jestem odcięta od internetu, więc nie mam jak odwiedziać ulubionych blogów ;/
Czasami dobrze zrobić sobie od czegoś przerwę – potem smakuje to jeszcze lepiej.
Oj, mam nadzieję, że to nic poważnego
Oj ta przerwa jest już bardzo dluga
Niestety tego nie wiem – sprzet najprawdopodobniej wróci do mnie jutro
czasem i tak trzeba;) tylko za długo nie zwlekaj ze zjedzeniem podobnych, bo niedługo zapomnisz, że je lubisz;) no… chyba, że nie lubisz i stąd ta długa przerwa;)
Odliczasz już godziny?;)
Lubię placki na maślance. Twoje super i te jabłka – mniam
Dzięki:)
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam
Dobrze czasem czymś zaskoczyć;)
pyszne są takie placuszki