Sałatka śledziowa
Ta sałatka w ubiegłoroczne święta gościła na naszym stole.
Może kogoś z Was również zainteresuje.
- 300 g filetów śledziowych a’la matias
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 duży por
- 1 duża czerwona cebula
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1 jabłko
- 1 pęczek koperku
- 3-4 łyżki majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pełna łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, najlepiej dnia poprzedniego.
Śledzie przepłukujemy wodą, a następnie zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin.
Por kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W podobną kostkę kroimy również jabłko, jajka, wystudzone i obrane ze skórki ziemniaki oraz ogórki.
Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę i łączymy z resztą składników.
Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy. Łączymy z resztą składników. Całość posypujemy posiekanym drobno koperkiem.
Jestem pewna, że będą zainteresowani…. taka sałatka to zawsze coś „innego” i na pewno smacznego 😉
🙂
Pyszna, zrobiliśmy pierwszy raz na Wigilię i poszła jak ciepłe bułeczki
Ooo, jakże się cieszę:) Pozdrawiam:)
Bardzo lubię sałatki, a taka śledziowa na pewno smakuje pysznie 🙂
Sałatki śledziowe królują u nas w Wigilię, Twój przepis jest naprawdę fajny:)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Mam w zanadrzu jeszcze jedną fantastyczną sałatkę śledziową:)
Nie moge sie doczekac
Cieszę się:) Myślę, że dodam ją w przyszłym tygodniu:)