Kurczak w boczku z szynką parmeńską i mozzarellą
Piersi kurczaka owinięte plastrami boczku, a w środku mozzarella i szynka parmeńska. Proste, pyszne i efektowne. Cóż tu więcej pisać, spróbujcie sami:)
- 3-4 pojedyncze piersi kurczaka
- szynka parmeńska (tyle plasterków, ile chcemy otrzymać roladek)
- około 150 g mozzarelli (u mnie żółta, taka do pizzy)
- boczek w plastrach (1-2 op. surowego)
- sól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Lekko je rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem.
Na mięsie układamy po 1 plasterku szynki oraz trochę mozzarelli (u mnie pokrojona w małą kostkę).
Mięso zwijamy w roladkę. Owijamy plastrami boczku.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i rumienimy mięso z obu stron. Następnie dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż osiągnie temp. około 74 stopni).
Jest mięso i to potrójnie 😛
Trzeba nadrobić;)
A co dawno pojawiło się na stole? 😀
No tak jakoś wyszło;)
Nie było ochoty 😉
Dobre… nawet bardzo dobre… muszę koniecznie spróbować!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Fajnie, że przepis Cię zainteresował:)
Bardzo lubię tak przygotowane mięsko 🙂 Pysznie wyglądają te roladki 🙂
Smakują chyba nawet lepiej, niż wyglądają:)